Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Βασισμένo στο ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου, ένα έργο-μαρτυρία από την καταστροφή της Σμύρνης ως την Αθήνα των προσφυγικών...

 

Η ομάδα PLAN Bee παρουσιάζει την παράσταση- μαρτυρία:


Το Ταξίδι της Κλεονίκης (1919-1936 Σμύρνη - Αθήνα)

Από 13 Οκτωβρίου στο Θέατρο Καλλιρρόης


Βασισμένo στο ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου, ένα έργο-μαρτυρία από την καταστροφή της Σμύρνης ως την Αθήνα των προσφυγικών.

Αναμνήσεις ανεκπλήρωτου έρωτα, πολέμου, θανάτου και επιβίωσης, εικόνες - σταθμοί της ζωής της που εναλλάσσονται γοργά στη μνήμη μέσα σε μια ατμόσφαιρα ονείρου.


Το ξεχασμένο ημερολόγιο της Κλεονίκης ήρθε στα χέρια της ομάδας PLAN Bee με την πιστή μεταγραφή της Δέσποινας Φραγκή και τη συγγραφική επιμέλεια και θεατρική διασκευή της Σοφίας Αυγερινού. Φέρνει ξανά στο φως αληθινά γεγονότα ιδωμένα μέσα από τις αναμνήσεις μιας ενήλικης πλέον κοπέλας, η οποία θυμάται τα χρόνια της παιδικής της ηλικίας που συνέπεσαν με τον ξεριζωμό από τη Σμύρνη.


Η παράσταση
Αφήγηση, δράση και μουσική επί σκηνής ζωντανεύουν τις στιγμές που σημάδεψαν την Κλεονίκη, από την καταστροφή της Σμύρνης ως τον έρωτά της στην Αθήνα των προσφυγικών. Η δράση μεταφέρεται πότε στο ΤΩΡΑ, στις γειτονιές των προσφυγικών στο τέλος της δεκαετίας του ’20, και πότε στο ΤΟΤΕ - στη Σμύρνη και στα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη καταστροφή, στους διωγμούς και στην προσφυγιά, μέσα από τη ματιά της νεαρής Κλεονίκης.
Οι τρεις ηθοποιοί (Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα, Στέφανος Σίνης), αφηγητές και ρόλοι, ζωντανεύουν τους χαρακτήρες του ημερολογίου, σχολιάζουν τα γεγονότα, νοσταλγούν, τραγουδούν και χορεύουν σε ρυθμούς της πολιτισμικής κληρονομιάς της Σμύρνης.


Σύντομη περιγραφή του έργου

 

Ένα έργο-μαρτυρία βασισμένo στο πραγματικό ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου, ενός νέου κοριτσιού που έζησε μαζί με την οικογένειά του, μέρα προς μέρα, τις εικόνες της καταστροφής της Σμύρνης. Η ιστορία συνεχίζεται στην Αθήνα, όπου η ενήλικη πια Κλεονίκη δεν καταφέρνει να αποτινάξει το συναισθηματικό αποτύπωμα των γεγονότων που τη σημάδεψαν.
Η ατομική μνήμη, που έρχεται στο φως μέσα από το ημερολόγιο, μαρτυρά την πάλη του ανθρώπου να επιζήσει μέσα στο συλλογικό τραύμα και φωτίζει την καταγεγραμμένη ιστορία μέσα από το προσωπικό βίωμα.
«Τίποτε στον κόσμο δεν διαρκεί, γι’ αυτό δεν πρέπει ούτε να πιστεύομε ούτε να υποσχόμεθα. Η καρδιά είναι άστατη όταν της συμβούν και μερικά αντίθετα στις απαιτήσεις της. Αυτή η ζωή, σε κάθε βήμα κρύβει κάτι απρόοπτο, κι ας είχες στην αρχή τη βεβαιότητα ότι ο δρόμος που βαδίζεις, αν δεν είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα, δε θα βρεις όμως κι αγκάθια!» Ημερολόγιο Κλεονίκης Δανδόλου, 1936.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


Το Ταξίδι της Κλεονίκης (1919-1936 Σμύρνη - Αθήνα)
Έργο-μαρτυρία βασισμένo στο ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου
Από την ομάδα PLAN Bee
Μεταγραφή ημερολογίου από το πρωτότυπο: Δέσποινα Φραγκή
Θεατρική διασκευή - συγγραφική επιμέλεια: Σοφία Αυγερινού
Δραματουργία - σκηνοθεσία: Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα
Μουσική επένδυση - τραγούδι - κρουστά: Στέφανος Σίνης
Αφηγητές-περφόρμερς: Λήδα Σάμιτα, Μαριλίζα Χρονέα, Στέφανος Σίνης (ομάδα Plan Bee)
Σχεδιασμός φωτισμού: Θανάσης Ντούλας
Φωτογραφίες αφίσας: Νίκος Στουγιάννος
Δημιουργικό αφίσας: Γεωργία Σωτήρχου
Διάρκεια: 70’ (χωρίς διάλειμμα)
Πρώτη παρουσίαση: Θέατρο “Αγγέλων Βήμα” στα πλαίσια του Φεστιβάλ Petit Paris d'Athènes με θέμα «Σμύρνη, Πυλώνας στο Σήμερα», Οκτ. 2022.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Παρασκευή & Σάββατο: 13, 14 & 20, 21 Οκτωβρίου 2023, ώρα 21:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 14 ευρώ. Ατέλειες - κάρτες ανεργίας: 7 ευρώ (μόνο στο ταμείο του θεάτρου)
Ειδικές τιμές για γκρουπ κατόπιν συνεννόησης
Τηλέφωνα κρατήσεων: 6942 097395, 6945 892207 και στο e mail: info@theatrokallirois.gr
Προπώληση:
https://www.ticketservices.gr/event/to-taksidi-tis-kleonikis/

Θέατρο Καλλιρρόης
Καλλιρρόης 10, Κουκάκι, 117 43 Αθήνα
https://maps.app.goo.gl/xCFJ9yiHhfZ65E5y5
Στάση Μετρό Ακρόπολη / Στάση τραμ Λ. Βουλιαγμένης
Τηλ. θεάτρου: 6942 097395

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βασισμένo στο ημερολόγιο της Κλεονίκης Δανδόλου, ένα έργο-μαρτυρία από την καταστροφή της Σμύρνης ως την Αθήνα των προσφυγικών... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION